Så väljer du rätt kniv

Kniven är kökets viktigaste redskap, det kan nog alla som lagar mat intyga. En vass kökskniv är inte heller bara något som underlättar matlagningen, utan den kan också få maten att smaka bättre. Proffskockarna har länge insett att knivar är viktiga redskap, väl värda att lägga några extra kronor på. Men nu har dyra knivar också blivit vanligare även i svenska hemmakök. Det gör också att det numera finns specialknivar för i stort sett alla ändamål, allt från speciella laxknivar till ostronknivar. Men många av dessa är egentligen helt onödiga köp. Här guidar vi dig till hur du väljer rätt kniv och hur du sedan tar hand om dina knivar. 

Fyra knivar räcker

I ett vanligt vardagskök räcker det faktiskt med fyra olika knivar: en kockkniv, en brödkniv, en skalkniv och en filékniv. Kockkniven kan ses som en allroundkniv som kan användas till det mesta i köket. Därför är det också den som man kan lägga mest pengar på. Brödkniven har ett tandat blad och används som namnet antyder till att skära bröd med. En skalkniv är en liten vass kniv som exempelvis kan användas för att skala vitlök eller skära schalottenlök. En filékniv har ett smalt och böjbart blad som gör det lätt att putsa kött och bena ur fisk.

Det finns oerhört många knivar att välja mellan och det viktigaste är att kniven är riktigt vass. Om man skär upp kött med en för slö kniv skadas köttfibrerna varpå saften rinner ur och man får en tråkig torr köttbit. Skär man upp grönsaker med en för slö kniv skadas snittytan och grönsakerna suger åt sig vatten varpå de blir blaskiga och mindre smakrika. Vilket material man väljer har också betydelse och när man ska välja material så bör man utgå från hur mycket tid man vill lägga på skötsel, bryning och slipning. Stålknivar finns i många olika modeller, är tåligare och mer flexibla än keramiska knivar, men måste i gengäld handdiskas och underhållas. Keramiska knivar är lättare än stålknivar och håller skärpan längre, de kan diskas i maskin och de kan återskärpas, men då krävs ett speciellt diamantbryne. En annan viktig sak att tänka på när man ska köpa kniv är förstås designen. Kniven ska ligga skönt i handen och kännas lätt att använda.

Sköt om dina knivar

Det första man bör tänka på för att knivarna ska hålla så länge som möjligt är att man inte ska ha dem lösa i besticklådan. Istället ska man använda ett knivställ eller en magnetlist på väggen. Stålknivar ska handdiskas och inte maskindiskas. Vidare ska man aldrig använda sin kniv på hårda underlag utan istället använda skärbräda i trä eller plast. Man bör också tänka på att skrapa av skärbrädan med ryggen av kniven och inte med eggen. För att en kniv ska kunna behålla skärpan är det också viktigt att den bryns med jämna mellanrum. Hur ofta det är beror på hur den används, hur ofta den används och vilket material den är tillverkad av.


Lämna en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>