Hacka lök som ett proffs

Lök är en av kökets bästa ingredienser och även en av de mest användbara. Det finns många sorters lök att välja bland, men gemensamt för dem alla är att de ger god smak till massor av maträtter. Den vanligaste löksorten är gul lök, men även vitlök, rödlök och purjolök används flitigt.

Många recept på allt ifrån grytor till soppor och såser börjar med att man ska hacka löken fint och fräsa den i lite smör. Att fräsa innebär att man ska steka den tills den blir mjuk och genomskinlig, men den ska inte få färg. Ibland står det i receptet att man ska bryna löken och då ska man steka den länge på svag värme till dess att den fått färg. Men innan man kan fräsa eller bryna löken ska den alltså hackas och det är en hel vetskap i sig själv. Innan man börjar hacka kan det dock vara bra att veta två saker – dels att lök ska hackas så nära inpå att den ska användas som möjligt för att bibehålla smakerna och dels att den bör finhackas i riktigt små tärningar för att ge mest smak.

Bästa knepen för att hacka löken
När man ska hacka lök är det viktigt att ha en riktigt vass kniv. Dels ger det extra snygga bitar och dels ger det mindre tårar. Innan man kan börja hacka löken ska man först ansa den. Det innebär att man tar bort det yttersta pappersliknande ljusbruna skalet och kanske också det nästkommande grönaktiga skalet. Enklast gör man det genom att halvera löken, skära ett snitt i skalet och helt enkelt dra bort ytlagret. Proffsen brukar förespråka att man ska dela löken på längden, inte på bredden, för att underlätta hackandet. Nästa steg är att ansa bort toppen på löken, men man ska låta rotfästet sitta kvar. Det är nämligen det som håller ihop löken. Därefter lägger man löken med den platta sidan neråt och skär mot fästet med lämpligt mellanrum beroende på hur finhackad man vill ha löken. Sedan är det bara att vända på löken och skära skivor utifrån och in hela vägen fram till rotfästet. Vips så har man fina, små löktärningar.

Hacka löken utan tårar
Det är vanligt att ögonen irriteras och tåras när man hackar lök. Anledningen till det är att det frigörs enzymer när lökens celler krossas av kniven. Dessa enzymer påverkar lökens svavelhaltiga ämnen och när detta ämne når våra ögon uppstår en irritation på hornhinnan och tårkörtlarna aktiveras. Det finns många förslag på hur man ska kunna hacka en lök utan tårar. Några av de mest effektiva knepen är att kyla löken innan man ska hacka (för att de svavelhaltiga ämnena inte ska vara lika lättflyktiga) liksom att kyla kniven innan man börjar hacka samt att ha god ventilation medan man hackar (för att få bort lökångorna). Att ha simglasögon är kanske inte så vackert, men ett väldigt effektivt sätt att slippa tårarna. Om man trots allt råkar ut för tårar lindrar kallt vatten.


Lämna en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>